torstai 15. syyskuuta 2011

Voimakasvit pt. 2: Tyrni (Hippophae rhamnoides)


Aijai, maistuu kyllä oululaiset tyrnimarjat, joita kävin poimimassa Toppilansaaren / Hietasaaren pohjoisosista Toppilansalmen tietämiltä. Maku on oikein hyvä lehdissä sekä marjoissa. Tässä hyvä artikkeli tyrnistä.

"Tyrni on koostumukseltaan ja ravintosisällöltään poikkeuksellinen marja. Vähäsokerisena, runsaasti hyödyllisiä rasvahappoja, fenolisia yhdisteitä, karotenoideja, C- ja E-vitamiineja, kuituja sekä kaliumia ja magnesiumia sisältävänä marjana tyrni on erinomainen kliinisen ravitsemuksen tutkimuksen työväline. Tavanomaisessa käytössä se on kiistatta haitaton ja kaupallisesti on saatavissa laaja valikoima alalajeja ja lajikkeita erilaisiin käyttötarkoituksiin." lainattu edellä linkatusta artikkelista

Blau, on kyllä potentiaalia tässä kasvissa. Sitkeys on tyrnin valtti. Tosi hyviä noi lehdetki (hurjat ravintosisällöt, mm. 15 % proteiinia), mutta marjat vie voiton. Tulee tosi hyvää lisää talven pirtelöihin, kuhan vaan pakastaa noita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti